Åpner opp for digital armering

Foto: Doka

Foto: Doka

Med mål om å legge til rette for digital armering for hele næringen, har buildingSMART Norges armeringsgruppe jobbet fram en rapport som skal sikre en mer konkurransedyktig bransje og få til en digitalisert armeringsprosess.

 - Vi i armeringsgruppen mener at BAE-næringen trenger en ny tilrettelagt arbeidsflyt. I en slik prossess legger dataflyt og datahåndtering til rette for at alle aktørene kan kommunisere på tvers. Og standardisering sikrer at produksjonen kan automatiseres i større grad og føre til digital bestilling, spesifisering og informasjon i prosjekter. På denne måten kan alle gi og motta den informasjonen de har behov for når behovet oppstår, sier Marcus Rodriguez fra BuildingPoint som leder armeringsgruppen i buildingSMART Norges fagnettverk.

Gjennom økt standardisering og automatisering vil man redusere behov for manuelle og tidkrevende operasjoner som tolkninger og konverteringer og samtidig minimere feilkilder.

Armeringsgruppen ledes av Marcus Rodriguez fra BuildingPoint, med bred deltagelse fra andre softwareutviklere, rådgivende ingeniører og armeringsprodusenter. Medlemmene i arbeidsgruppen er spesialister innenfor digital armering, og engasjerer seg med mål om å skape en enklere flyt av omforent data i armeringsprossen for hele næringen. De jobber med åpne internasjonale standarder som grunnlag. Resultatet av gruppens arbeid så langt er en rapport som nå er ute på høring av buildingSMART Norges medlemmer.

- buildingSMART Norges armeringsgruppe jobber for å legge til rette for digital armering. Vi har tatt i bruk metodologien buildingSMART Norge Prosess for å kartlegge dagens situasjon og beskrive fremtidens ambisjoner. Nå håper vi at næringen vil engasjere seg i det vi har kommet fram til i rapporten og sammen bli enige om veien framover, sier Magne Ganz fra Multiconsult som har vært sentral i arbeidet.

En av hovedutfordring i dagens situasjon er at i armeringsprosessen er dataflyten kun enveis. Det er få eller ingen tilbakemeldinger eller dialog om hva som er satt i bestilling, når det er levert eller montert. Manglende kommunikasjon kan være til hinder for gunstig prosjektering og oppfølgning, og bransjen bør bli bedre på kommunikasjon ved å innføre ny teknologi og sikre dataflyt.

Armeringsgruppen i buildingSMART Norges fagnettverk inviterer næringen til armeringswebinar for å legge fram sin nye rapport onsdag 12. mai. Arbeidsgruppa har kartlagt behovene for å få til digital armering, og vil i webinaret presentere sitt forslag til løsning for framtiden og inviterer alle interesserte til en høringsrunde etter. Innledninger fra Marcus Rodriguez fra BuildingPoint og Magne Ganz fra Multiconsult. Påmelding her: https://www.checkin.no/event/31640/buildingsmart-norge-faglig-onsdag-15

 

Faktaboks:

Armeringsgruppen ledes av Marcus Rodriguez fra BuildingPoint.
De andre deltagerne i gruppen er:
Magne Ganz fra Multiconsult, Carl Petter Simonsen og Feras Adawi fra Smith Stål, Erlend Kaldestad fra Sweco, Gustav Blom fra Ramboll, Magnus Nilsen fra NTI, Frode Tørresdal og Thomas Østgulen fra Norconsult, Frode Tørresdal fra Norconsult Informasjonssystemer, Bogdan Benta fra Symetri, Kjetil Ueland og Jørgen Westerby fra Focus Software.

Bilde 1. er fra armeringen av Deichmanske hovedbibliotek i Oslo. Foto: Doka
Bilde 2. er fra anlegg E39 Rossevann BIM armering Foto: KruseSmith

Pressemelding: https://www.bygg.no/article/1466324

Foto: KruseSmith

Foto: KruseSmith

Forrige
Forrige

Nytt verktøy: Digital kompetanse i din bedrift

Neste
Neste

buildingSMART starter ny fagarena for anvendt teknologi